Zadzwoń +48 61 828 33 66
Godziny pracy Pon - Pt 8:00 do 16:00

Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies serwisu Bax-maszyny.pl
z dnia 1 października 2022 r.

1. Zawartość i cele polityki prywatności

Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania danych osobowych pozyskanych za pośrednictwem strony internetowej, znajdującej się pod linkiem astra.sklep.pl (dalej jako „Serwis”).

Naszym celem jest zapewnienie Państwu wysokiego standardu ochrony przekazywanych przez Państwa za pośrednictwem Serwisu danych, odpowiadającego normom wynikającym
z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1 z późn. zm.) – dalej „RODO”.

Pragniemy wskazać, że w Serwisie mogą zostać umieszczone linki do zewnętrznych serwisów internetowych. Nie ponosimy odpowiedzialności za bezpieczeństwo danych, które przekazują Państwo serwisom zewnętrznym. Podczas odwiedzania zewnętrznych serwisów internetowych, zalecamy Państwu zapoznanie się z ich politykami prywatności.

2. Informacje o administratorze danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Bax Baumaschinen Sp. z o. o. z siedziba przy: ul. Wierzbowa 2
Suchy Las 62-002, wpisany do rejestru przedsiebiorców prowadzonego prez Sad Rejonowy w Poznaniu,
Wydziat Poznan Now Miasto i Wilda VIlI Gospodarczy, pod numerem KRS: 0000177808, NIP: 7811738708

Mogą Państwo skontaktować się z nami korespondencyjnie pod powyższym adresem lub wysyłając wiadomość na adres e-mail: info@bax-maszyny.pl

3. Zasady pozyskiwania danych osobowych oraz innych informacji

Podanie w Serwisie danych osobowych jest dobrowolne, jednak – w przypadku chęci zawarcia za pośrednictwem Serwisu umowy sprzedaży – konieczne do jej realizacji. Podanie adresu korespondencyjnego albo adresu poczty elektronicznej (e-mail) również jest dobrowolne ale konieczne, abyśmy mogli odpowiedzieć na zadane przez Państwa pytanie.

Samo przeglądanie zawartości Serwisu nie wymaga podawania przez Państwa żadnych danych osobowych, jednak Państwa dane określające sposób korzystania z Serwisu oraz stron powiązanych (w tym dane statystyczne i behawioralne) mogą być przetwarzane za pośrednictwem zapisu logów serwera oraz plików cookies (jeżeli wyrazili Państwo zgodę na korzystanie z plików cookies za pośrednictwem ustawień stosowanej przeglądarki internetowej lub bezpośrednio w Serwisie). Korzystanie z niektórych funkcjonalności Serwisu będzie możliwe jedynie po udostępnieniu przez Państwa informacji koniecznych do prawidłowego działania danej usługi. Odmowa stosowania niektórych rodzajów plików cookies lub zmiana ustawień przeglądarki, skutkująca brakiem podania przez Państwa niezbędnych informacji, w niektórych sytuacjach może utrudnić korzystanie z Serwisu. Więcej informacji na temat plików cookies znajdą Państwo w rozdziale nr 5 pt. „Wykorzystywanie plików cookies”.

Poza danymi przechowywanymi w logach serwera oraz pobranymi za pośrednictwem plików cookies i technologii pokrewnych, Użytkownik korzystający z Serwisu ma możliwość podania następujących danych:

  • imię i nazwisko
  • nazwa firmy
  • dane adresowe, które mają być umieszczone na fakturze
  • dane adresowe do wysyłki towaru
  • adres e-mail
  • numer telefonu
  • nr NIP
  • dane wskazane przez nadawcę wiadomości w polu „treść wiadomości”
  • dane wskazane przed zamawiającego w polu „uwagi klienta”

4. Sposób wykorzystywania przetwarzanych danych osobowych

Możemy wykorzystywać Państwa dane osobowe w celu:

  1. jeżeli wyrażą Państwo na to zgodę – podejmowania przez nas działań marketingowych, rozumianych jako przekazywanie informacji handlowych drogą elektroniczną w postaci Newslettera (art. 6 ust. 1 lit. a RODO);
  2. w przypadku rejestracji konta klienta w Serwisie – prawidłowej realizacji (zawartej poprzez akceptację regulaminu) umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną (art. 6 ust. 1 lit. b RODO);
  3. w przypadku zakupu produktów – prawidłowej realizacji umowy sprzedaży naszych produktów, w tym także ich wysyłki (art. 6 ust. 1 lit. b RODO);
  4. skontaktowania się z Państwem, realizując nasz prawnie usprawiedliwiony interes polegający na świadczeniu prawidłowej obsługi klientów, w tym udzielaniu odpowiedzi na kierowane do Spółki zapytania (art. 6 ust. 1 lit. f RODO);
  5. przesłania prośby o wyrażenie opinii na temat zakupionego produktu, realizując nasz prawnie usprawiedliwiony interes w postaci badania poziomu satysfakcji klientów z dokonanej transakcji (art. 6 ust. 1 lit. f RODO);
  6. ewentualnego ustalenia i dochodzenia roszczeń lub obrony przed roszczeniami, realizując nasz prawnie uzasadniony interes w postaci ochrony naszych praw (art. 6 ust. 1 lit. f RODO);
  7. pozycjonowania Serwisu oraz kierowania spersonalizowanych reklam do potencjalnych klientów na podstawie ich profilowania, realizując nasz prawnie uzasadniony interes w postaci prowadzenia marketingu sieciowego (art. 6 ust. 1 lit. f RODO);
  8. ulepszania funkcjonowania Serwisu, w tym podnoszenia jego bezpieczeństwa, realizując nasz prawnie uzasadniony interes w postaci administrowania Serwisem (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

5. Wykorzystywanie plików cookies

W Serwisie wykorzystujemy pliki cookies, które system teleinformatyczny zapisuje na urządzeniu użytkownika (telefonie, tablecie lub komputerze, z którego użytkownik łączy się z Serwisem). Zestawienie plików cookie wykorzystywanych w Serwisie – z uwzględnieniem ich kategorii, nazwy, typu, celu wykorzystywania, okresu ich przechowywania oraz ich dostawców – znajduje się w Załączniku nr 1 do Polityki prywatności.

Pliki cookies (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, zapisywane na Państwa urządzeniu przez strony internetowe. Informacje gromadzone za pośrednictwem cookies używane są najczęściej do zwiększenia funkcjonalności strony WWW. Ponadto, pliki cookies mogą być wykorzystywane także w celu gromadzenia danych statystycznych, które pozwalają identyfikować sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Daje to możliwość późniejszego ulepszania struktury i zawartości strony WWW. Pliki cookies bywają stosowane również w celach marketingowych – informacje w nich zapisane pozwalają np. dostosować treść wyświetlanych użytkownikowi reklam do jego preferencji.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookies na Państwa urządzeniu, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania Serwisu. W pozostałych przypadkach, potrzebujemy Państwa zezwolenia na wykorzystanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody na przechowywanie na Państwa urządzeniach cookies, mogą Państwo zablokować możliwość ich zapisywania na Państwa urządzeniu w ustawieniach przeglądarki internetowej. O tym, jak to zrobić, mogą Państwo przeczytać między innymi na tej stronie. Dodatkowo, podczas pierwszych odwiedzin Serwisu, ukaże się Państwu baner, który również pozwala zdecydować o tym, jakie pliki cookies będą wobec Państwa wykorzystywane. W przypadku zablokowania możliwości wykorzystywania przez Serwis innych plików cookies niż niezbędne, korzystanie z niektórych funkcji Serwisu może napotykać na utrudnienia.

Mogą Państwo w każdym czasie cofnąć wcześniej wyrażoną zgodę na wykorzystywanie plików cookies oraz usunąć je ze swojej przeglądarki.

6. Cookies stron trzecich

W Serwisie wykorzystujemy pliki cookies zewnętrznych dostawców, dzięki którym możemy gromadzić dane statystyczne i behawioralne jego użytkowników. Tymi dostawcami są:

  1. Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia, która dostarcza nam narzędzia Google Analytics, Google Adwords oraz Google DoubleClick. 

    Google Analytics, za pomocą plików cookies, gromadzi anonimowe informacje o sposobie w jaki korzystają Państwo z naszego Serwisu, tworząc i analizując statystyki, które wykorzystujemy do podnoszenia jakości tak samego Serwisu, jak i prowadzonych działań marketingowych.

    Google AdWords pomaga nam promować Serwis w wynikach wyszukiwania oraz zewnętrznych serwisach internetowych. Poprzez wykorzystanie mechanizmu plików cookies, narzędzie to nada Państwu, w celu wyświetlania reklam opartych na Państwa zainteresowaniach.

    Google DoubleClick to narzędzie przeznaczone do zarządzania reklamami wewnątrz usług Google.

    Szczegółowe informacje na temat wykorzystywania plików cookies przez Google Ireland Limited można znaleźć pod tym linkiem.

    Z uwagi na to, że część infrastruktury teleinformatycznej oraz podwykonawców Google Ireland Limited znajduje się w USA, dane przetwarzane przez ten podmiot mogą być transferowane do Państwa trzeciego (tj. USA). Google Ireland Limited deklaruje zgodność transferu danych z wymaganiami RODO oraz wysoki poziom ochrony danych, o czym szerzej można przeczytać w Polityce prywatności Spółki, dostępnej pod tym adresem. Ponadto gwarancje ochrony prywatności USA zostały także potwierdzone przez Przedstawiciela ONZ ds. Prywatności w raporcie z dnia 19 marca 2021 r. Z raportem można zapoznać się tutaj.
  2. Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irlandia, dostarczająca nam narzędzie „Facebook Ads”

    Facebook Ads za pomocą plików cookies oraz technologii pokrewnych, gromadzi dane statystyczne wykorzystywane do prowadzenia działań marketingowych.

    Szczegółowe informacje na temat wykorzystywania plików cookies oraz technologii pokrewnych przez Facebook Ireland Ltd. można znaleźć pod tym linkiem.

    Z uwagi na to, że część infrastruktury teleinformatycznej oraz podwykonawców Facebook Ireland Ltd. znajduje się w USA, dane przetwarzane za pomocą tego narzędzia mogą być transferowane do Państwa trzeciego (tj. USA). Facebook Ireland Ltd. deklaruje zgodność transferu danych z wymaganiami RODO oraz wysoki poziom ochrony danych, o czym szerzej można przeczytać w Polityce prywatności Spółki, dostępnej pod tym adresem. Ponadto gwarancje ochrony prywatności USA zostały także potwierdzone przez Przedstawiciela ONZ ds. Prywatności w raporcie z dnia 19 marca 2021 r. Z raportem można zapoznać się tutaj.

7. Logowanie do Konta Klienta za pośrednictwem usług podmiotów trzecich

 Serwis oferuje możliwość logowania się do Konta Klienta za pośrednictwem usług świadczonych przez podmioty trzecie, takich jak:

  1. Facebook Connect

    Usługa daje możliwość zalogowania się do Konta Klienta za pośrednictwem profilu w serwisie społecznościowym facebook.pl. Jest to usługa oferowana przez Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irlandia. Skorzystanie z przedmiotowej usługi wyłącza konieczność dodatkowej rejestracji. W celu zalogowania się do Konta Klienta za pośrednictwem tej usługi, użytkownik zostaje przekierowany na stronę portalu Facebook, gdzie loguje się do swojego profilu na tym portalu społecznościowym. Po wyrażeniu zgody na wykorzystanie przez Serwis danych zawartych w profilu użytkownika, profil ten łączony jest z Kontem Klienta w Serwisie Sklepu internetowego, a dane zostają przeniesione w sposób automatyczny. Dane pobierane przez Sklep internetowy z profilu w portalu społecznościowym to: imię, nazwisko oraz adres mail właściciela profilu.

    Te informacje są niezbędna do zawarcia umowy w celu identyfikacji użytkownika. Więcej informacji na temat serwisu Facebook oraz jego polityki prywatności można znaleźć pod tym adresem.
  2. Logowanie za pomocą konta Google 

    Logowanie do Konta Klienta możliwe jest także za pośrednictwem konta Google. Usługę zapewnia Google Ireland Ltd. (Gordon House, 4 Barrow Street, Dublin, Irlandia. Skorzystanie z przedmiotowej usługi wyłącza konieczność dodatkowej rejestracji. W celu zalogowania się do Konta Klienta za pośrednictwem tej usługi, użytkownik zostaje przekierowany na stronę logowania do konta Google, gdzie loguje się do swojego profilu w tym serwisie. Po wyrażeniu zgody na wykorzystanie przez Serwis danych zawartych w profilu użytkownika, profil ten łączony jest z Kontem Klienta w Serwisie Sklepu internetowego, a dane zostają przeniesione w sposób automatyczny. Dane pobierane przez Sklep internetowy z profilu w serwisie Google to: imię, nazwisko oraz adres mail właściciela profilu.

    Ta informacja jest niezbędna do zawarcia umowy w celu identyfikacji użytkownika. Więcej informacji na temat serwisu Google oraz jego polityki prywatności można znaleźć pod tym adresem.

8. Pozostali odbiorcy danych osobowych

Państwa dane osobowe mogą być przekazywane także innym podmiotom (tzw. procesorom) obsługującym nas w zakresie informatycznym, prawnym, księgowym oraz wspierającym nas w zakresie prowadzenia działań marketingowych, jak również obsługującym dla nas dokonywanie płatności oraz transport towarów. Ponadto Państwa dane mogą być przekazywane także podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na podstawie przepisów prawa.

9. Transfer danych do Państw trzecich

Zarówno Administrator, jak i niektórzy jego procesorzy, korzystają z usług świadczonych przez podmioty, których siedziba znajduje się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (tzw. państwa trzecie). Jeżeli dane nie są przekazywane są do państwa, wobec którego Komisji Europejskiej wydała decyzję stwierdzającą odpowiedni stopień ochrony, stosowane są stosowne, przewidziane prawem zabezpieczenia – w szczególności standardowe klauzule umowne. W celu uzyskania dalszych informacji o przekazywaniu danych do państw trzecich, w tym kopii szczegółowych informacji o stosowanych zabezpieczeniach, należy skontaktować się z Administratorem.  


10. Okres przechowywania danych osobowych

Państwa dane osobowe przekazane za pośrednictwem formularza kontaktowego będziemy przetwarzać przez okres niezbędny do udzielenia odpowiedzi – nie dłużej jednak niż 2 lata albo do czasu wniesienia uzasadnionego sprzeciwu wobec przetwarzania tych danych. W przypadku danych przetwarzanych na podstawie zgody, dane będą przetwarzane do chwili jej wycofania. Jeżeli wystąpi spór na temat zgodności przetwarzania danych z prawem, wówczas Państwa dane będziemy przetwarzać do czasu jego rozstrzygnięcia. Dane osobowe związane z realizacją zamówienia, zgodnie z prawem muszą być przechowywane przez okres 5 lat od momentu zrealizowania zamówienia. Pozostałe dane przechowywane będą do czasu przedawnienia roszczeń związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną. Jeżeli skorzystają Państwo z możliwości ocenienia naszych produktów, dane związane z oceną przechowywane będą przez 1 rok albo do czasu wniesienia uzasadnionego sprzeciwu. Okres przechowywania danych zawartych w plikach cookies wskazany został w tabeli stanowiącej załącznik nr 1 do Polityki.

11. Profilowanie

Państwa dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i mogą podlegać profilowaniu, do czego wykorzystywane są informacje o zakupach, działaniach w kanałach sprzedaży Administratora (IP komputera, pliki cookie, preferowane sposoby zakupu), czy też dane socjodemograficznych (takie jak np. płeć, wiek, dochody, miejsce zamieszkania), w celu dostosowania informacji marketingowych do indywidualnych preferencji. W każdym przypadku Użytkownik wnieść sprzeciw co do dalszego profilowania.

12. Uprawnienia osoby, której dane są przetwarzane

 Przysługują Państwu prawa:

  1. dostępu do danych;
  2. sprostowania danych osobowych, które są nieprawidłowe;
  3. uzupełnienia niekompletnych danych osobowych (z uwzględnieniem celów ich przetwarzania);
  4. prawo do przeniesienia danych osobowych – w sytuacji, gdy podstawą przetwarzania danych osobowych jest zgoda osoby, której dane dotyczą; przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy – gdy przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany;
  5. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, którego dokonujemy w celu realizacji naszych prawnie usprawiedliwionych interesów;
  6. prawo do usunięcia danych – w sytuacji gdy dane osobowe nie są już niezbędne do celów, w których zostały zebrane lub w inny sposób przetwarzane; osoba, której dane dotyczą, cofnęła zgodę, na której opiera się przetwarzanie; osoba, której dane dotyczą, wnosi sprzeciw na mocy art. 21 ust. 1 RODO wobec przetwarzania i nie występują nadrzędne prawnie uzasadnione podstawy przetwarzania lub osoba, której dane dotyczą, wnosi sprzeciw na mocy art. 21 ust. 2 RODO wobec przetwarzania; dane osobowe były przetwarzane niezgodnie z prawem; dane osobowe muszą zostać usunięte w celu wywiązania się z obowiązku prawnego przewidzianego w prawie Unii lub prawie państwa członkowskiego, któremu podlega administrator; dane osobowe zostały zebrane w związku z oferowaniem usług społeczeństwa informacyjnego, o których mowa w art. 8 ust. 1 RODO [usługi oferowane bezpośrednio dziecku];
  7. prawo do ograniczenia przetwarzania danych – w sytuacji gdy osoba, której dane dotyczą, kwestionuje prawidłowość danych osobowych (na okres pozwalający administratorowi sprawdzić prawidłowość tych danych); przetwarzanie jest niezgodne z prawem, a osoba, której dane dotyczą, sprzeciwia się usunięciu danych osobowych, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystywania; administrator nie potrzebuje już danych osobowych do celów przetwarzania, ale są one potrzebne osobie, której dane dotyczą, do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń; osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw na mocy art. 21 ust. 1 RODO wobec przetwarzania (do czasu stwierdzenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie administratora są nadrzędne wobec podstaw sprzeciwu osoby, której dane dotyczą).

Jeżeli podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest Państwa zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a) lub art. 9 ust. 2 lit. a) RODO) – mają Państwo prawo do jej cofnięcia w dowolnym momencie. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Dokładamy wszelkich starań, aby przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywało się w sposób zgodny z przepisami prawa. Jeżeli jednak uznają Państwo, iż dopuściliśmy się naruszenia, mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

13. Zmiany w Polityce prywatności

Zasady określone w niniejszej polityce prywatności mogą być okresowo aktualizowane lub zmieniane poprzez zamieszczenie w naszej witrynie ich nowej wersji. Należy cyklicznie odwiedzać tę stronę, aby upewnić się, że są Państwo zapoznani z aktualnymi zasadami przetwarzania danych osobowych oraz stosowania plików cookies.